Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

8 tips waaraan je moet denken als je gaat verhuizen

1 augustus 2018 | Ik zoek een woning

Heb je net een huurcontract getekend of een huis gekocht? Proficiat! Je wil vast zo snel mogelijk van je nieuwe woonst genieten, dan is een vlekkeloze verhuis natuurlijk mooi meegenomen. Hieronder sommen we op waar je zeker rekening mee moet houden als je gaat verhuizen.

1. Trommel familie en vrienden op

Verhuizen is veel werk en alles laten doen door een verhuisfirma kost al snel veel geld. Verzamel daarom je vrienden en familie om je te helpen met verhuizen. Vergeet de helpers achteraf niet te belonen en voorzie de dag zelf ook voldoende eten en drinken om in een leuke sfeer te verhuizen.

2. Inpakken als een pro

Vraag vrienden en familie om verhuisdozen voor je bij te houden en vergeet ook het nodige vulmateriaal niet. Werk kamer per kamer en label elke doos voor ze de ruimte verlaat. Hou een lijst bij van het aantal dozen per kamer, zodat je achteraf snel kunt checken of er ergens dozen zijn achtergebleven. Nummer ook elke doos en schrijf ergens op in welke dozen eventuele belangrijke spullen zitten. Pak tot slot alles logisch in, de zware zaken onderaan in de doos en in de verhuiswagen. Die dingen je het eerst nodig hebt, pak je als laatste in.

3. Verhuislift

Vergeet niet na te gaan of je een verhuislift zult nodig hebben, bij een appartement op een hogere verdieping zal je dit kunnen gebruiken.

4. Huurcontract opzeggen

Huur je momenteel? Het is je recht om de huurovereenkomst op te zeggen wanneer jij daar behoefte aan hebt, maar weet wel dat je sowieso een opzegtermijn van één tot drie maanden in acht zult moeten nemen. Een huurovereenkomst opzeggen doe je het best via een aangetekende brief.

Verwacht je dat de eigenaar het pand meteen aan geïnteresseerde huurders zal willen laten zien? Als huurder mag je hem de toegang tot de woning niet ontzeggen, maar andersom mag je huisbaas de woning niet onaangekondigd betreden. Hij moet met andere woorden wachten tot je de deur voor hem opendoet. Voorkom nodeloze discussies en spreek enkele vaste bezoekdagen af.

5. Je nieuwe woning betrekken

Wens je spullen van de vorige bewoners over te nemen? Spreek duidelijk af met hun welke zaken je overneemt. Als de woonst leeg is, is het een goed idee om van elke ruimte een plattegrond te maken op schaal. Op die manier kan je nadenken hoe je de meubels een plaatsje zal geven. Wanneer de woning officieel van jou is, dan is het een goed idee om de sloten te laten vervangen.

6. Administratieve zaken in orde brengen

Uiteraard moet je heel wat instanties op de hoogte brengen van je nieuwe adres. Denk bijvoorbeeld aan je werkgever, je verzekeraar, de school, de bank, … Voor de zekerheid kun je het postkantoor vragen om je post na de verhuis nog een tijdje door te sturen naar je nieuwe adres, of de nieuwe bewoners je contactgegevens bezorgen.

Ook je energieleverancier en telecomprovider moeten weet hebben van je nieuwe adres. Dit is overigens het ideale moment om het marktaanbod nog eens te vergelijken en al dan niet over te stappen.

7. D-day

Doe nog een laatste inspectieronde door je woning zodra de laatste doos het huis uit is. Heb je de diepvriezer ontdooid en de verwarming en elektriciteit uitgeschakeld? Noteer ook de meterstanden en maak duidelijke foto’s, om eventuele discussies over de staat van de woonst achteraf te vermijden. Tot slot overhandig je de sleutels aan je huisbaas of aan de nieuwe eigenaar.

8. Na de verhuis

Eenmaal verhuisd, moet je de meterstanden van je oude en nieuwe woning doorgeven aan je energieleveranciers. Je moet je bovendien binnen acht werkdagen inschrijven bij de dienst bevolking van je nieuwe woonplaats. Ook als je in dezelfde gemeente blijft wonen, moet je de dienst bevolking op de hoogte brengen van je adreswijziging. Vervolgens zal de wijkagent bij je langskomen om vast te stellen of je werkelijk op je nieuwe adres woont. Pas daarna is je nieuwe adres officieel gewijzigd in het bevolkingsregister en moet je je opnieuw aanmelden bij de dienst bevolking om je identiteitskaart te laten aanpassen.

En dan is het alleen nog maar een kwestie van je nieuwe buurt en buren te leren kennen!