Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Eerst verkopen en dan kopen of omgekeerd?

15 januari 2018 | Ik verkoop, Ik zoek een woning

Je hebt een eigen huis, maar je overweegt om binnenkort een nieuwe woning aan te kopen en te verhuizen. Het is hierbij vaak moeilijk om onmiddellijk een nieuwe woning te financieren, maar anderzijds wil je niet het risico lopen niet tijdig een nieuwe woning te vinden nadat je eerst je huidige woning hebt verkocht. Hoe ga je best om met deze situatie?

Eerst kopen?

Beslis je om eerst een nieuwe woning aan te kopen en pas daarna je huidige woning te verkopen, dan loop je het risico dat je huidige woning niet tijdig wordt verkocht en je voor financiële problemen komt te staan. Om hieraan tegemoet te komen, kun je navragen of de bank jou een overbruggingskrediet wil toestaan.

Het overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is een krediet dat wordt toegekend voor een korte duur, waarbij deze termijn alsook de bedragen die ontleend kunnen worden, verschillen van bank tot bank. Het bedrag van de lening zal hierbij afhankelijk zijn van de waarde van jouw huidige woning.

Het krediet biedt je de mogelijkheid om de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je huidige woning financieel te overbruggen. Belangrijk voor de bank is dat er zekerheid bestaat omtrent de terugbetaling van het ontleende bedrag. De precieze voorwaarden verschillen hierbij van bank tot bank. Zo zullen bepaalde banken bijvoorbeeld eisen dat je reeds in het bezit bent van een compromis.

Het bedrag van de overbrugging, zal je op het einde van de looptijd moeten terugbetalen aan de bank. De intresten op dit bedrag zal je – afhankelijk van de bank waarmee je samenwerkt en het type overbruggingskrediet waarvoor je gekozen hebt – moeten terugbetalen tijdens de looptijd van het krediet, dan wel op moment dat het krediet afloopt.

Eerst verkopen dan maar?

Een tweede optie is om eerst je huidige woning te verkopen, en pas in tweede instantie een nieuwe woning aan te kopen. Wordt jouw huidige woning verkocht, dan heb je sowieso nog een viertal maanden tussen de compromis en het verlijden van de authentieke akte om uit te kijken naar een nieuwe woonst.

Deze periode kan wettelijk ook langer dan 4 maanden vastgelegd worden in een aan- & verkoopbelofte, waarbij kopers en verkopers een termijn onderling overeen kunnen komen.

Heb je tegen de eindtermijn dan toch nog niks gevonden, dan kun je eventueel ook nog afspreken met de koper dat je in afwachting tijdelijk in je huidige woning mag blijven wonen. In de meeste gevallen wordt er tussen de verkoper en de koper dan een bezettingsvergoeding overeengekomen.

Besluit

Beide pistes hebben hun voor- en nadelen. We kunnen jou adviseren je eigen situatie grondig en kritisch te bekijken (o.a. financiële mogelijkheden, verkoopbaarheid huidige woning, …) en op basis daarvan een weloverwogen keuze te maken.

Waarom raakt mijn huis niet verkocht?

Wenst u een afspraak te maken?

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie