Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Hoe bepaal je de vraagprijs bij de verkoop van een woning?

8 februari 2018 | Ik verkoop

De 6 meest voorkomende fouten.

Wanneer u een prijs gaat bepalen voor uw woning dan heeft u het best van de eerste keer juist…

Een te lage prijs berokkent u financiële schade, een te hoge prijs kan ervoor zorgen dat de woning te lang op de markt blijft staan. Ondertussen beginnen potentiële kopers zich af te vragen wat er mis zou kunnen zijn met de woning, en het eindresultaat is misschien dat u de woning toch aan een te lage prijs zult moeten verkopen. Wilt u de juiste prijs voor uw woning bepalen? Maak dan niet één van deze veelgemaakte fouten.

1. De emotionele waarde in de prijs verrekenen

Natuurlijk bent u, na al de jaren die u er gewoond heeft, emotioneel gehecht aan uw woning. U heeft mogelijk ook veel tijd, geld en energie gespendeerd aan het volledig volgens uw wensen inrichten van de woning. Potentiële kopers zien dat jammer genoeg niet, die zien enkel een woning met de mogelijkheid om hun thuis te worden. De waarde die u aan de woning hecht is met andere woorden niet hetzelfde als de marktwaarde. Voor vastgoedmakelaars is het vaak moeilijk dit verschil duidelijk te maken. Ze gebruiken daarom statistieken over de verkoopprijzen van gelijkaardige woningen in dezelfde buurt.

Voor vastgoedmakelaars is het vaak moeilijk dit verschil duidelijk te maken. Ze gebruiken daarom statistieken over de verkoopprijzen van gelijkaardige woningen in dezelfde buurt. Zo krijgen cliënten een objectiever beeld van de waarde van hun woning. Als verkoper zult u soms de neiging hebben om beledigd te raken als iemand een in uw ogen veel te laag bod uitbrengt op uw woning.

Hou er dan rekening mee dat de koper enkel een zakelijke transactie ziet zonder de emotionele kant van het verhaal. Zie elk redelijk bod als een goede basis voor verdere onderhandelingen.

2. Een vastgoedmakelaar kiezen enkel omdat die een hoge prijs belooft

Mogelijk heeft u nog geen vertrouwensrelatie met één vastgoedmakelaar en dan gaat u wellicht makelaars bij u in de omgeving vergelijken. Maak daarbij niet de fout automatisch te kiezen voor de vastgoedmakelaar die u de hoogste prijs belooft voor uw woning. Als één makelaar een merkelijk hoger bedrag belooft dan zijn of haar collega’s dan is dit mogelijk een moeilijke belofte om na te komen. De kans is groter dat de woning langer op de markt zal blijven en de prijs uiteindelijk toch verlaagd zal moeten worden. Vraag de makelaar steeds of deze kan aantonen dat vergelijkbare woningen in de buurt voor een gelijkaardige prijs verkocht werden.

3. Onvoldoende onderzoek doen

Voordat u echt van plan was om uw woning te verkopen had u zich ongetwijfeld al een idee gevormd van hoeveel uw woning ondertussen waard zou kunnen zijn. Dat soort ruwe schattingen maakt iedereen. Meestal gebeurt dat echter enkel op basis van geruchten over de prijzen van woningen in de buurt of op basis van een indruk of een gevoel dat de huizenmarkt in de omgeving het goed (of minder goed) doet.

Dat is natuurlijk onvoldoende als basis voor een echte prijsbepaling. Zelfs het systematisch overlopen van de vraagprijzen voor gelijkaardige woningen in de buurt kan misleidend zijn. Veel woningen worden immers uiteindelijk onder hun vraagprijs verkocht, een verschil dat al snel tot 10% kan oplopen.

Vraag daarom een vastgoedprofessional (uw makelaar bijvoorbeeld) om een marktanalyse uit te voeren en op basis daarvan de waarde van uw woning te schatten. U kunt ook een onafhankelijke expert uitnodigen om de waarde van uw woning te bepalen.

4. Een te hoge startprijs vragen

De meeste kopers interesseren zich voor een woning die pas op de markt komt. De eerste twee weken dat een woning op websites of via advertenties wordt aangeboden is de interesse het grootst, daarna ebt de aandacht snel weg. Om dan opnieuw interesse van kopers te wekken moet de prijs verlaagd worden. Daarmee begint vaak een negatieve spiraal, want een woning met een verlaagde prijs wordt door veel potentiële kopers gezien als een woning met verborgen gebreken. De prijs moet mogelijk verschillende keren verlaagd worden tot u uiteindelijk een te lage prijs zult overhouden.

Bovendien is het goed even stil te staan bij de manier waarop kopers een huis of appartement zoeken. Vaak hebben ze een maximaal budget. Stel bijvoorbeeld dat hun budget 300.000 euro is en dat dat ook een redelijke prijs voor uw woning zou zijn. Als u dan de fout maakt de woning voor 325.000 te adverteren in de hoop extra profijt te maken dan zullen kopers die op internet woningen selecteren ‘tot 300.000 euro’ uw woning zelfs niet te zien krijgen. Een gemiste kans dus.

5. Achterlopen op de marktprijzen

Bij een woningmarkt in beweging is het belangrijk goed in te schatten welke de huidige trend is. Zijn de prijzen aan het dalen en zullen ze dat waarschijnlijk nog een tijd blijven doen? Wees deze trend dan een stapje voor en prijs uw woning aan de onderkant van de huidige marktprijs. Op die manier moet u niet over enkele maanden alweer de prijs verlagen.

Achterlopen op de marktprijzen kan de verkoop van een woning enorm bemoeilijken, vooral omwille van de slechte indruk die verschillende prijsverlagingen op rij maken op potentiële kopers.

6. Geloven dat de woningmarkt enkel beter zal worden

Als mensen een woning verkopen waar ze zelf niet in wonen of die ze niet noodzakelijk snel willen verlaten dan maken ze soms de fout te denken dat ze alle tijd van de wereld hebben. Ze bepalen de ideale prijs voor hun woning en zullen wel wachten tot iemand bereid is dat bedrag te betalen.

Mocht de markt nooit veranderen zou dat inderdaad een goede strategie zijn. Maar zoals we de afgelopen tien jaar hebben gemerkt kan de woningmarkt heel wispelturig zijn. Na jaren van stijgende prijzen kunnen de prijzen plots inzakken en jarenlang op een laag niveau blijven. Tenzij u dus bereid bent dat risico te nemen is het geen goed idee om een woning te lang op de markt te houden.

Uw erkende vastgoedmakelaar heeft veel ervaring met het objectief bepalen van de waarde van een woning. Hij of zij kent ook als geen ander de mogelijke valkuilen bij het bepalen van een juiste prijs. Het advies dat u krijgt van uw makelaar is steeds vrijblijvend, u kunt daarnaast ook altijd een onafhankelijke expert inhuren. Uiteindelijk bepaalt u natuurlijk zelf aan welke prijs uw woning zal aangeboden worden. Onthoud enkel dat een juiste prijs een basisvoorwaarde is voor een vlotte verkoop!

Vermijd een foutieve vraagprijs, én vraag NU een GRATIS professionele waardebepaling aan !!

VRAAG NU AAN