Is vastgoed kopen om te verhuren rendabel? - Century21zottegem

Is vastgoed kopen om te verhuren rendabel?

kopen om te verhuren

kopen om te verhuren

In 2018 waren er opnieuw recordcijfers voor de vastgoedsector met stijgende verkoopprijzen voor huizen en appartementen. Maar is je aankoop rendabel als je deze verhuurt? We zetten graag de voordelen en kanttekeningen op een rijtje.

Voordeel 1: dubbel rendement

Het mooie aan een investering in vastgoed om te verhuren is dat het een dubbel rendement oplevert. Enerzijds haal je inkomsten uit het verhuren, anderzijds heeft vastgoed ook een meerwaarde op lange termijn, wat het een risicovrije belegging maakt. En wist je dat de waarde van vastgoed in de voorbije 50 jaar twee keer harder gestegen is dan de inflatie?

Voordeel 2: rente blijft laag

Eén van de redenen waarom vastgoed het zo goed blijft doen, is de lage rente. Die maakt dat lenen voor een eigendom interessant is. De gemiddelde rente voor leningen met een vaste rentevoet op 20 jaar zit onder de 2% en ook de variabele rentevoet is nog altijd zeer laag. Goed nieuws, weinigen verwachten dat de rente voor hypothecaire leningen op korte termijn fors zal stijgen.

Voordeel 3: stijgende vraag

Door het stijgend aantal inwoners en een wereld met meer singles en éénoudergezinnen is de vraag naar eigendommen om te huren gestegen. Er is veel vraag naar kwaliteitsvolle woningen en appartementen. Woningen en appartementen in de stad doen het beter dan op het platteland.

Voordeel 4: fiscaal interessant

Verhuren blijft fiscaal ook interessant. Als verhuurder betaalt u onroerende voorheffing op uw eigendom en daarnaast wordt u ook nog belast via de personenbelasting. Die belasting gebeurt niet op de huurinkomsten, maar op het aangepast kadastraal inkomen.

Kanttekening

Hou er rekening mee dat de aankoopprijs niet de enige kost is, alles samen moet je voor de extra kosten rekenen op ongeveer 14% van de aankoopprijs. Om dit te kunnen terug verdienen, moet je rekenen op de lange termijn. Het is daarnaast belangrijk dat uw eigendom niet te lang leeg staat, maar dat deze snel verhuurd is.

Besluit

Als je op de lange termijn denkt, dan is investeren in vastgoed om te verhuren zeker nog rendabel!


Op zoek naar een eigendom om te verhuren?

Registreer u hier GRATIS en wij helpen u graag in uw zoektocht!

Pieter Allegaert
Pieter Allegaert
Ik geloof erin dat de vastgoedsector in beweging is. Die dynamiek vind je helemaal terug in ons team, en daar ben ik trots op. Iedere medewerker heeft zijn of haar eigen veld van expertise: van verkoop tot verhuur naar beheer en planning. Een synergie die werkt én inspireert.