Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Vastgoed kopen? Vergeet de bijkomende kosten niet !

4 augustus 2017 | Ik zoek een woning

Ook al zijn we niet per se op zoek naar een nieuwe woning of grond, toch hebben we vaak een aankoopbudget in gedachten. Maar pas op, heeft u ook gedacht aan de onvermijdelijke kosten die daaraan verbonden zijn ?

Wij sommen de belangrijkste even voor u op:

1. De hypotheek

Wat het ook moge zijn, het vastgoedproject dat u in gedachten heeft, zal het onderwerp worden van een betrouwbare wettelijke waarborg, namelijk de hypotheek. Deze wordt ingeschreven bij het Kantoor van bewaring der hypotheken voor een waarde die gelijk is aan de geleende som. In geval dat het geleende bedrag of een deel ervan niet contant wordt terugbetaald, volgens de contractueel vastgelegde voorwaarden, dan kan de instelling die het geld ter beschikking stelt het desbetreffende vastgoed op een wettelijke manier in beslag nemen en het openbaar laten verkopen ter aanzuivering van de uitstaande schuld.

2. De duur van het krediet

Naast de persoonlijke, subjectieve elementen die u al dan niet doen overgaan tot de aankoop van een eigen stek, is ook de verbintenis om een eigen vastgoed op krediet te kopen heel belangrijk: deze loopt doorgaans over minstens twee decennia.

3. De registratierechten en de kosten van de notariële akte

We hebben ook de neiging om bepaalde gebruikelijke kosten te onderschatten, terwijl deze nochtans op een degelijke manier ingecalculeerd moeten worden.

In België lopen deze kosten wel zeer hoog op. Ze nemen tot 15-16% op van het kapitaal dat voorzien is voor de eigen woning. Helemaal niet verwaarloosbaar dus…

De kosten zijn vastgezet op: 12,5 % in het Waalse Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (de duurste van Europa!), 10 % in het Vlaams Gewest.

Desalniettemin zijn er verschillende kortingen voorzien. De registratierechten voor de aankoop van kleine plattelandswoningen of bescheiden woningen zijn bijvoorbeeld verlaagd naar: 6 % in het Waalse Gewest, 5% in het Vlaamse Gewest.

Het Brusselse en Vlaamse Gewest voorzien eveneens diverse kortingen op de belastbare basis (de waarde van het goed waarop de registratierechten berekend worden). In het Brussels Gewest bestaat er bijvoorbeeld een vrijstelling van registratierecht (abattement) op de eerste 60.000 of 75.000 euro (al naargelang de waarde van het vastgoed).

In het Vlaams Gewest is er een abattement van 15.000 euro en een systeem van “meeneembaarheid” van de betaalde registratierechten van een voorafgaande woningaankoop.

4. De schuldsaldoverzekering

Er moet ook rekening gehouden worden met de schuldsaldoverzekering die de langstlevenden en erfgenamen beschermt in geval van overlijden van de kredietnemer(s).

5. De woningverzekering

Vergeet ook de ‘woningverzekering’ niet. Voor meer informatie over dit onderwerp, lees ons artikel: Woningverzekering: opgepast voor de evenredigheidsregel.

6. De onroerende voorheffing

De verschuldigde jaarlijkse onroerende voorheffing, die gebaseerd is op het kadastraal inkomen, is een niet te verwaarlozen kost. Vraag inlichtingen aan uw vastgoedagent of aan de verkoper.

7. De renovatie- of verbouwingskosten

Wanneer we een woning kopen, denken we meteen aan alle verbeteringswerken die we zouden kunnen uitvoeren om deze om te toveren naar een droomhuis. Voorzie verschillende fases voor de uitvoering van deze werken en maak daarbij een duidelijk onderscheid tussen het noodzakelijke om er snel te kunnen intrekken en de rest van de (grote) renovatie- of verbouwingskosten.

8. De maandelijkse kosten

Denk eraan dat het budget dat u momenteel voorziet voor uw maandelijkse kosten kan veranderen omdat u verhuist naar een grotere of slechter geïsoleerde woning dan, bijvoorbeeld, uw huidig appartement. De betaling van nieuwe gemeentetaksen die er eerst niet waren of verschillen van het bedrag van uw vorige woning, kan ook een verandering inhouden voor uw budget.

Zoals je ziet, spreken we met reden over de “aankoop van het leven”…