Waar moet je op letten bij de aankoop van een appartement? - Century21zottegem

Waar moet je op letten bij de aankoop van een appartement?

Modern appartement

Modern appartement

Eén op de drie Belgen woont in een appartement en dat cijfer zal in de toekomst alleen maar stijgen.


Bestaand of nieuw appartement?

Hou er rekening mee dat je in een bestaand appartement dat een tiental jaar oud is altijd een grotere kans op kosten hebt. Een nieuwbouw appartement is gebouwd volgens de recentste normen en hierdoor zullen er niet snel kosten zijn. Maar een nieuwbouw appartement is natuurlijk duurder in aankoopprijs, het is een keuze die je moet afwegen.


Gemeenschappelijke kosten?

Je moet altijd een extra budget aan kant hebben staan voor gemeenschappelijke kosten. Dit zijn mogelijke renovaties aan het gebouw die worden beslist op de algemene vergadering. Werken aan het gebouw die onder de gemeenschappelijke kosten vallen kunnen zijn: de lift, de traphal, het dak, de kelder,… Als er nog veel werken aan het gebouw moeten gebeuren, dan zal ook jij jouw deel hiervan moeten betalen. Aan deze kosten kan je niet onderuit.


Wanneer is een beslissing van de algemene raad bindend?

Vanaf 1 januari 2019 gaat de nieuwe wet op de mede-eigendom in werking. Voortaan is een meerderheid van 2/3e voldoende om werken aan de gemene delen erdoor te krijgen, en zelfs 1/2e meerderheid voor verplichte werken. Dat bekent dat er sneller renovaties aan een gebouw kunnen gebeuren, maar dat je dus al mede-eigenaar ook sneller moet bijdragen in de kosten.


Hoe weet ik welke kosten er mij in de toekomst te wachten staan?

Maak een afspraak met de syndicus en leg hem al je vragen voor. Als beheerder van het gebouw is hij in de positie om op al jouw vragen een antwoord te bieden. Vraag de laatste verslagen van de algemene vergadering op en bestudeer deze grondig. Bekijk ook grondig de aanbevelingen op het EPC van het appartement dat je wenst te kopen.
Hou er rekening mee dat tegen 2020 alle daken in appartementen geïsoleerd moeten zijn. Bovendien moet tegen 2023 alle ramen bestaan uit dubbel glas. Kijk dus zeker de staat van het dak en de ramen goed na.


Wil je meer weten over de verplichte isolatie van daken tegen 2020? Lees er in het artikel ‘Vanaf 2020 kan je huis ongeschikt verklaard worden door een slechte dakisolatie’ meer over.

 

Op de hoogte blijven van dergelijke TIPS en INFO?
Schrijf je hier in

Pieter Allegaert
Pieter Allegaert
Ik geloof erin dat de vastgoedsector in beweging is. Die dynamiek vind je helemaal terug in ons team, en daar ben ik trots op. Iedere medewerker heeft zijn of haar eigen veld van expertise: van verkoop tot verhuur naar beheer en planning. Een synergie die werkt én inspireert.