Wat kost een huis kopen nu echt?

Een huis kopen is de grootste en meest waardevolle aankoop uit je leven. Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van alle kosten die bovenop de vraagprijs komen. Goed budgetteren lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is een hele kunst.


Hypothecaire lening

Behalve de rente op het geleende bedrag, betaal je ook een inschrijvingsbedrag. Dat is een percentage van 0,30% op het bedrag dat je leent. Goed bepalen welk bedrag je precies nodig hebt, is dus een absolute must om onnodige kosten uit te sparen.


Notariskosten en juridische kosten

Een grote bijkomende kost zijn de notariskosten. Je bent past officieel eigenaar van een huis wanneer je een verkoopakte hebt ondertekend, deze opstellen en neerleggen is het werk van een notaris. Zijn of haar ereloon wordt berekend als een percentage op verschillende schijven van de aankoopprijs.

De berekeningsschijven zien er als volgt uit:

  • eerste schijf tot 7.500 EUR: 4,56 %
  • schijf van 7.500 EUR tot 17.500 EUR: 2,85%
  • schijf van 30.000 EUR tot 45.495 EUR: 1,71%
  • schijf van 45.495 EUR tot 64.095 EUR: 1,14%
  • schijf van 64.095 EUR tot 250.095 EUR: 0,57%
  • schijf hoger dan 250.095 EUR: 0,057%

Daarbovenop betaal je bovendien 21% btw op de notariskosten. Naast deze kosten, zijn er juridische kosten verbonden aan het administratieve werk dat de notaris moet uitvoeren. Juridische kosten worden steeds afzonderlijk berekend, maar komen vaak neer op 600 à 1.000 euro.


Registratierechten

Bij aankoop van een woonst, betaal je bovenop de aankoopprijs registratierechten. Sinds 1 juni bedragen de registratierechten in Vlaanderen standaard 7% van de aankoopsom. Woning die als ‘nieuw’ beschouwd worden vallen echter onder het btw-stelsel en betalen dus 21% btw.


Klaar om een bod te doen?

Met deze bijkomende kosten in het achterhoofd, kun je alvast een realistische schatting maken van de totaalprijs van je nieuwe woning.


Op de hoogte blijven van dergelijke TIPS en INFO?
Schrijf je hier in

Pieter Allegaert
Pieter Allegaert
Ik geloof erin dat de vastgoedsector in beweging is. Die dynamiek vind je helemaal terug in ons team, en daar ben ik trots op. Iedere medewerker heeft zijn of haar eigen veld van expertise: van verkoop tot verhuur naar beheer en planning. Een synergie die werkt én inspireert.