Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier:

Wat moet ik weten over een compromis?

12 december 2018 | Ik verkoop, Ik zoek een woning

Je vond het pand van je dromen en de verkoper aanvaardde je bod? Dan ben je in de zevende hemel dat je jouw handtekening mag zetten onder het ‘compromis’. Maar opgelet, dus is geen vrijblijvend document!

Is een compromis voorlopig?

Het gegeven compromis is misleidend, want het gaat in geen enkel geval over een voorlopige overeenkomst. Eens koper en verkoper hun handtekening geplaatst hebben onder het compromis, dan is de aankoop definitief. Het compromis heeft dezelfde juridische waarde als de akte.

Kan ik het compromis ontbinden?

Eenzijdig een compromis ontbinden, is niet mogelijk. Wanneer je dit toch doet, dan ben je een aardige som geld kwijt. Je bent namelijk meestal de som van je voorschot kwijt als schadevergoeding. Wanneer er een wederzijds akkoord is, dan is de ontbinding wel mogelijk. Het compromis moet dan samen met de overeenkomst tot minnelijke ontbinding binnen de 4 maanden worden afgeleverd aan het registratiekantoor. Dit kost 20 euro.

Wat moet er zeker in een compromis staan?

Je hebt geen notaris nodig om een compromis op te stellen, maar volgende zaken moeten zeker vermeld staan:

Het onroerend goed. Het onroerend goed moet beschreven worden met perceelnummer en het is aan te raden om een uittreksel uit het kadastraal plan toe te voegen.
De prijs. De prijs moet vermeld worden in cijfers en letters. Bepaal zeker de betalingswijze. Het is aangeraden om een voorschot van 10% te storten aan de verkoper en het resterende bedrag over te maken bij het tekenen van de akte. In het compromis moet ook staan dat de eigenaar het voorschot ontvangen heeft.
De contracterende partijen. Je moet zeker de persoonlijke gegevens vermelden van beide partijen, alsook de burgerlijke stand en de bestemming van het goed. Vergeet niet alle mede-eigenaars te vermelden.
Eventuele opschortende voorwaarden. Het is wettelijk als koper om één of meerdere opschortende voorwaarden te laten opnemen in het compromis. Een vaak voorkomende opschortende voorwaarde is het verkrijgen van een hypothecaire lening.
Erfdienstbaarheden en andere lasten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van bijvoorbeeld een recht van doorgang. Het compromis steeds goed lezen is de boodschap.

Dan heb je nu 4 maanden om de akte te laten opmaken bij de notaris en de registratierechten te betalen.

Moet je nog een bod doen op een woning? Lees dan het artikel ‘Hoe doe ik een bod op een woning?’.