Wat verandert er in de vastgoedsector in 2019? - Century21zottegem

Wat verandert er in de vastgoedsector in 2019?

2019 vastgoed

2019 vastgoed

Wij geven je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die zich in de vastgoedwereld zullen afspelen volgend jaar.


EPC+

Op 1 januari 2019 zullen we kennis maken met het EPC+. De belangrijkste wijziging is de toevoeging van een label, gaande van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverslindend). Dit label is vergelijkbaar met het label dat elektrische apparaten krijgen. Hierdoor kan de koper of huurder panden veel eenvoudiger vergelijken.


Vlaams Woninghuurdecreet

Op 1 januari 2019 treedt het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet in werking.

Vroegtijdige beëindiging

Voor de huurder wordt het mogelijk om de huurovereenkomst van korte duur vroegtijdig te beëindigen, mits een opzeg van 3 maanden.

Regeling huurwaarborg

Het maximale bedrag van de huurwaarborg wordt opgetrokken van 2 naar 3 maanden huur. De bankwaarborg wordt afgeschaft. In plaats daarvan zal er een nieuw stelsel van huurwaarborgleningen komen .

Overlijden van de huurder

Wanneer de huurder sterft, dan zal in principe de huurovereenkomst automatisch ontbonden worden. Tenzij de erfgenamen verklaren dat zij de huurovereenkomst willen verderzetten.


Hervormde wet op de mede-eigendom

Deze wet brengt een aantal belangrijke wijzigingen met zich mee.

Twee derde meerderheid is genoeg

Beslissingen over statutenwijzigingen of beslissingen over uit te voeren werken zal men voortaan kunnen nemen met een twee derde meerderheid. Voor beslissingen over wettelijk opgelegde werken en werken tot behoud van het goed, geldt dan weer een volstrekte meerderheid.

Verplicht reservekapitaal

Er komt een verplicht reservekapitaal, waarvan kan worden afgeweken met een vier vijfde meerderheid.

Verplicht om huurders in te lichten

Verhuurt een mede-eigenaar zijn appartement, dan moet deze zijn huurder op de hoogte brengen van beslissingen die de algemene vergadering genomen heeft.


Woningpas

De introductie van de woningpas behoort tot één van de nieuwigheden. Op termijn wil men voor alle woningen in Vlaanderen een dergelijke pas hebben, waarin alle beschikbare informatie over een pand wordt gecentraliseerd. De ‘lightversie’ bevat in eerste instantie de gegevens van het EPC. In de toekomst wordt dit verder uitgebouwd tot een digitale verzameling van allerlei documenten en attesten.


Optioneel BTW-stelsel professionele verhuur

Nieuw vanaf 1 januari 2019 is het optioneel BTW-stelsel voor de professionele verhuur. Hierdoor krijgen verhuurders-bouwheren de optie om BTW aan te rekenen op de huurinkomsten. Het grote voordeel voor de verhuurder is dat de BTW, die werd betaald op de oprichtingskosten, meteen en integraal kan worden afgetrokken.


Wil je meer informatie over deze wijzigingen of stel je je vragen hierover? Aarzel dan niet om aan ons jouw vragen te stellen via ons contactformulier!

 

Op de hoogte blijven van dergelijke TIPS en INFO?
Schrijf je hier in

 

Pieter Allegaert
Pieter Allegaert
Ik geloof erin dat de vastgoedsector in beweging is. Die dynamiek vind je helemaal terug in ons team, en daar ben ik trots op. Iedere medewerker heeft zijn of haar eigen veld van expertise: van verkoop tot verhuur naar beheer en planning. Een synergie die werkt én inspireert.