Wat zijn de grootste fouten tijdens de huizenjacht? - Century21zottegem

Wat zijn de grootste fouten tijdens de huizenjacht?

grootste fouten huizenjacht

grootste fouten huizenjacht

Een woning kopen kan wel eens snel verlopen, maar vergeet niet met bepaalde factoren rekening te houden. Sommige zaken over het hoofd zien, zou je wel eens duur kunnen komen te staan. Wij geven je enkele vaak voorkomende voorbereidingsfouten.


1. Geen financieel advies inwinnen

De grootste fout die je kan maken is om geen financieel advies op voorhand in te winnen bij de bank. Hierdoor weet je niet wat je wel en niet kan kopen en zal je misschien een hoger bod doen dan je in werkelijkheid kan betalen. Als het achteraf blijkt dat je de woning moet laten gaan omdat je over onvoldoende kapitaal beschikt, is de ontgoocheling des te groter. Ga daarom eerst langs bij de bank voor je op huizenjacht gaat.


2. De advertentie niet goed bekijken

In een advertentie is alles aanwezig om een goed beeld te vormen van de woning, bekijk deze daarom grondig voor je een bezoek aanvraagt. Het durft weleens voorvallen dat kandidaat-kopers de advertentie niet goed bekijken op voorhand waardoor het pand tijdens het bezoek dan niet aan hun verwachtingen voldoet (bv. geen tuin of garage, minder aantal slaapkamers).


3. Te hoge verwachtingen nastreven

De zoektocht en het aankoopproces doen dromen. Bij die droom horen hoge verwachtingen, die daarom niet meteen worden ingevuld of niet mogelijk zijn met een bepaald budget. Wees realistisch.


4. Onwetend zijn

Om verder te gaan op dat budget, weten kopers ook soms niet dat er nog meerdere kosten aan een aankoop verbonden zijn. Denk maar aan de aankoopkosten: de registratierechten aan 7% in Vlaanderen en de notariskosten die bij de aankoopakte betaald moeten worden. Komen hier ook nog eens het schrijven van de hypotheek bij kijken.


5. Renovatiekosten te laag inschatten

Het gebeurt vaak dat kopers de kostprijs van de werken aan de woning niet goed kunnen inschatten. Neem daarom bij een bezoek steeds iemand mee met kennis van zaken en laat deze persoon de renovatiekosten inschatten. Je kan pas een beslissing nemen als je het totale kostenplaatje kent.


6. De markt of buurt niet verkennen

Verken vooraf de markt en buurt, zodat je goed weet waar je zal gaan wonen. Kijk of er scholen, winkels en openbaar vervoer in de buurt is. Door de markt en buurt te verkennen zal je ook een idee krijgen van de waarde van deze regio, hierdoor zal je beter kunnen vergelijken.


7. Geen prioriteiten stellen

Stel prioriteiten. Kijk wat in jouw gezin echt belangrijk is en aanwezig moet zijn in de woning, ga vervolgens op zoek naar die elementen. Daarnaast kan het ook zijn dat bv. een garage toch niet zo een hoge prioriteit heeft, hierdoor kunnen ook woningen zonder garage in aanmerking komen. Het is belangrijk om voor jezelf te beslissen wat er absoluut aanwezig moet zijn in een woning en wat niet.


8. Invloed van buitenaf

Jonge koppels zijn heel afhankelijk van het advies of de mening van anderen en laten zich hierdoor soms snel beïnvloeden. Hou jouw prioriteiten voor ogen en jouw smaak, jij moet je thuis voelen in de woning en niet de anderen.


9. Te snel of te laat beslissen

Een vaak gemaakte fout is dat kandidaat-kopers te snel of te impulsief beslissen. Zo gebeurt het dat een beslissing genomen wordt na een bezichtiging wanneer het donker is buiten. Laat je niet leiden van één bezoekje, zeker niet bij twijfel. Vraag een tweede bezoek. Overhaaste en emotionele beslissingen zijn geen goed idee.
Daar tegenover staan de eeuwige twijfelaars. Door lang te twijfelen lopen anderen het pand mis terwijl ze het eigenlijk het pand willen maar de grote stap niet durven zetten.


Hou rekening met deze voorbereidingsfouten wanneer je op huizenjacht wil gaan. Een goede voorbereiding zal je helpen om jouw stekje te vinden!

Op de hoogte blijven van dergelijke TIPS en INFO?
Schrijf je hier in

Pieter Allegaert
Pieter Allegaert
Ik geloof erin dat de vastgoedsector in beweging is. Die dynamiek vind je helemaal terug in ons team, en daar ben ik trots op. Iedere medewerker heeft zijn of haar eigen veld van expertise: van verkoop tot verhuur naar beheer en planning. Een synergie die werkt én inspireert.